The Smoking Heads & Metud Special Sause
1. The Smoking Heads & Metud Special Sause


Hrozně
2. Hrozně


Hrozně
3. Hrozně





Umělá hmota
4. Umělá hmota


Umělá hmota
5. Umělá hmota


The Primitives Group
6. The Primitives Group







The Primitives Group
7. The Primitives Group


Kabaret Dr. Caligariho
8. Kabaret Dr. Caligariho


Kabaret Dr. Caligariho
9. Kabaret Dr. Caligariho


Psychedelická Barborka
10. Psychedelická Barborka





11. publikum










Fotogalerie:

  1. FOTO 1
  2. FOTO 2
  3. FOTO 3
  4. FOTO 4
  5. FOTO 5


27. dubna 2019

Dům kultury v Teplé





The Smoking Heads and Metud Special Sauce
(psychedelic alternative rock / Mariánské Lázně)

The Smoking Heads and Metud Special Sauce přináší psychedelickou hudební improvizaci na básně dramatika Jiřího Fialy a zpěváka Metoděje Metuda Svobody, které byly původně složeny pro kapelu Quasimodo Bells v roce 1994. The Smoking Heads koncertují od roku 2017 a jsou volným pokračováním sestavy Lee Harvey, která vznikla v roce 2015. Hudební úlet napříč různými styly je z velké části založen na improvizaci, každý koncert je tedy neopakovatelným originálem a zvěčněním momentální energie kapely a publika.

http://bandzone.cz/thesmokingheads

VIDEOKLIP


Hrozně
(alternative – rock / Brno)

Hrozně - alternativní rock ovlivněný minimalismem, folkem a mnoha dalšími vlivy. Skupina založená v Brně existuje s přestávkami v různých podobách od roku 1982. Účastnili se legendárních Rockfestů a již tehdy byli velmi ceněni. Po třiceti letech od svého vzniku vydala brněnská skupina Hrozně své první oficiální album. Jmenuje se Už není čas a obsahuje skladby z 80. let i úplné novinky. Nejenom na brněnské scéně jde o významnou hudební událost.

https://hrozne.webnode.cz/

VIDEOKLIP


Umělá hmota
(rock - alternative / Praha)

Umělá hmota je česká undergroundová skupina, působící již od roku 1973. Skupinu založili Milan Dino Vopálka a Josef Vondruška. První fázi svojí existence skupina ukončila v roce 1978 a druhou, která trvá doposud, začala až v září 1989. Vystupování Umělé hmoty v těch letech spočívalo v recitovaní poezie Dina Vopálky, doprovázené rozličným perkusickým hlukem. Píšťalky, plechovky a vše, co nějak chrastí, vytvářelo zvukovou kulisu. Většina koncertů po českém venkově tehdy zpravidla končila přáním pořadatelů k ukončení produkce. Podle Dinových slov dnes Umělá hmota hraje jinak než v sedmdesátých nebo na začátku devadesátých let. Písničky mají jenom stejnou kostru, na které je úplně nový, modernější plášť, a muzika je daleko rychlejší, melodičtější a má mnohem lepší rytmiku.

http://www.umelahmota.cz/

VIDEOKLIP



The Primitives Group
(psychedelic – rock / Švédsko, SRN, ČR)

The Primitives Group je česká psychedelic rocková skupina. Vznikla v roce 1965 pod názvem Primitivové. Na The Primitives Group se přejmenovala v roce 1967 s příchodem manažéra Eugena Fialy. Skupina je označována za první skupinu na světě, která na pódiu používala ohňové, pyrotechnické a kouřové efekty. S kapelou spolupracovali básník Ivan „Magor“ Jirous se svojí ženou Věrou. S týmem umělců vymysleli líčení členů kapely podle hvězdných znaků kabaly, speciální obleky, zvukové efekty a filmové projekce. Kultovními se staly speciální, v té době naprosto unikátní a v historii československé rockové hudby dosud nepřekonané, originální happeningy v pražském F clubu – Fish Feast a Bird Feast. V roce 1967 skupina vystoupila na prvním československém beatovém festivalu, o rok později pak i na jeho druhém ročníku. Skupina se rozpadla v roce 1969, kdy Ivan Hajniš emigroval do Švédska. The Primitives Group hráli písně, mimo jiné, od skupin The Doors, Fugs, Pretty Things, Jimi Hendrixe, Animals nebo Mothers of Invention. Na Primitives Group navázala v sedmdesátých letech skupina Plastic People of the Universe. Roku 2016 byla skupina The Primitives Group obnovena zakládajícími členy Ivanem Hajnišem, trvale žijícím ve Švédsku, a Zdenkem Burdou, trvale žijícím v Německu.

http://primitives-group.cz/

VIDEOKLIP 1

VIDEOKLIP 2


Psychedelická Barborka
(underground / Strakonice)

Psal se rok 1987 a na pódiu stála undergroundová kapela VROZENÁ VADA. Poslouchali stejnou muziku a nebavilo je konzumovat komunistickým režimem předkládané pseudoumění. Podivná hudba, nápadně připomínající Plastic People, ještě podivnější texty a ke všemu ten název, to nebylo pro absolventy hudebky zrovna doporučení ke studiu na konzervatoři. Jejich vystoupení vyvolala sérii výslechů. Vrozená vada byla vždy zpestřením každého undergroundového koncertu či festivalu. Po několika letech plných rozličných životních peripetií, např. pobytů v blázinci, které se také odrazily v hudbě i textech, se nakonec kapela rozpadla, aby se znovu, asi po třiceti letech, dala dohromady ve skoro novém složení pod názvem PSYCHEDELICKÁ BARBORKA.

VIDEOKLIP


Kabaret Dr. Caligariho
(alternative – glam / Šumperk)

Kabaret Dr. Caligariho je seskupením pěti muzikantů, které na sebe poprvé upozornilo v roce 2013. Pozoruhodností tohoto projektu je kromě anonymity jeho členů také fakt, že živá vystoupení jsou skutečně pojata jako kabaret, propojující hudební složku se svérázně pojatou divadelní hrou. Netradiční přístup je dobře patrný především v samotné hudbě, kterou lze jen obtížně nějak žánrově zařadit. Jako dominantní se nicméně jeví hlavně metalové a progresivně rockové vlivy, zlehka okořeněné o prvky jazzu, folku či dalších žánrů. Poměrně bohaté je nástrojové obsazení, které mimo jiné čítá i saxofon, harmoniku, housle, trumpetu či theremin. A nutno dodat, že tyto instrumenty ke zpestření celku přispívají velmi efektivně a nápaditě. Hlavní roli v hudební složce ovšem hrají bravurně pojaté klávesy, které připomenou prog-rockové skvosty ze 70. let a v podstatě "táhnou" všechny skladby. Co je ale nejdůležitější, pánové si dokázali vytvořit typický a nezaměnitelný skladatelský rukopis, a to navíc velmi zajímavý a zábavný.

http://www.kabaretdoktoracaligariho.cz/

VIDEOKLIP